Aroma odgoj

Aromaodgoj je metoda integrativne aromaterapije i pristup u odgajanju djece uz podršku esencijalnih ulja.

Aromaodgoj je metoda integrativne aromaterapije i pristup u odgajanju djece uz podršku esencijalnih ulja. Cilj aromaodgoja je korištenje esencijalnih ulja u svim aspektima odgoja, kao pomoć i podrška svim sudionicima odgoja (djeci, odgojiteljima i roditeljima).

Djetetu omogućuje upoznavanje i povezivanje s prirodom, obogaćivanje, oplemenjivanje i izgrađivanje osobnosti djeteta s najplemenitijim ljudskim vrlinama, razvoj kreativnosti i razvoj emocionalne inteligencije putem mirisa i arhetipova esencijalnih ulja. Djetetu se omogućava korištenje aromaodgojnih alata, (mirisne lutkice, pikulice) kao stalne pratitelje i pomoć u odrastanju, a koje koristi za rješavanje osobnih i socijalnih problemskih situacija.

U aromaodgoju se osnažuje roditelje i odgojitelje u prepoznavanju i boljem razumijevanju potencijala i potreba djece,  njihove uloge u odrastanju i odgoju te ih se osposobljava za korištenje odgojnih metoda i alata aromaodgoja.

Iz osobnog iskustva u provođenju aromaodgoja najveća dobrobit i najveća postignuća u radu vidljiva su kroz individualni program koji obuhvaća postavljanje obiteljske konstelacije i individualni terapeutski rad s djetetom i roditeljima.

Dijete kroz igru s mirisnim lutkicama i intuitivnim odabirom esencijalnih ulja postavlja konstelaciju. Interpretacija njegove igre i poznavanje duhovno- energetske vibracije ulja osvještava roditeljima njihovu ulogu u odgoju djeteta

Zašto je važan razvoj mirisa kod djece?

Miris je osjetilo instinkta i ima važnu zaštitnu i komunikacijsku funkciju. Iako više nije u izravnoj vezi sa preživljavanjem kao prije, danas je vrlo važno osjetilo jer je u izravnoj vezi s emocijama i pamćenjem. Neuroznanost danas potvrđuje povezanost mirisa, emocija, sjećanja i mentalnog zdravlja. Jedino mirisne informacije (niti taktilne, ni vizualne, ni slušne) dolaze do centara u mozgu najvažnije za emocije i sjećanje, a to su amigdala i hipokampus i to je razlog zašto miris potiče živa sjećanja iz prošlosti. Mirisne molekule dolaze do centara u mozgu i izazivaju psihofiziološke reakcije koje upravljaju našim tjelesnim, psihološkim, emocionalnim i duhovnim stanjem. Dijete lakše i jednostavnije ispoljava psihofiziološke reakcije nego li odrasla osoba. Neokorteks koji intelektualno obrađuje informacije, kod djece nije razvijen tako da emocije niti doživljaj ne mogu biti cenzurirani. Zato su djeca autentična i informacije koje odašilju putem svog ponašanja su vjerodostojne.

https://www.mirta-aromaodgoj.com/