Aromaterapeutska masaža je zdravstvena/medicinska tehnika kojoj je cilj očuvanje i održavanje zdravlja, te pomoć u liječenju kako tjelesnih tako i psihičkih tegoba. Ono što ju čini najvažnijom i najučinkovitijom terapeutskom aplikacijom esencijalnih ulja su četiri bitne značajke: masaža (dodir), esencijalno ulje (kemijski spojevi i miris), klijent i aromaterapeut.

Tehnika aromaterapeutske masaže sastoji se od elementa klasične i neuromuskulaturne masaže, akupresure te limfne drenaže. Pokreti iz klasične masaže prokrvljuju cijelo tijelo, stimuliraju cirkulaciju, te pripremaju tijelo da maksimalno apsorbira esencijalno ulje. Pokreti iz neuromuskulaturne masaže pomažu kod problema s mišićima, tetivama i zglobovima, oslobađajući pokret i potičući cirkulaciju čime se umanjuje eventualna bol i napetost. Akupresura također umanjuje napetost, oslobađa i dovodi energiju, te stimulira organe i sustave organa. Elementi limfne drenaže koriste se za poticanje limfne cirkulacije i pomoć u otklanjanju limfnog zastoja, čime pomažemo tijelu da se oslobodi toksina, stvori balans u tjelesnim tekućinama i to uz pomoć esencijalnih ulja koja svojim diuretičkim djelovanjem stimuliraju izlučivanje tekućine iz tijela.

Svaki pokret u masaži je osmišljen da bude u sinergiji djelovanja s esencijalnim uljem. Pokreti pripremaju tijelo i psihu da prime snagu i terapeutsko djelovanje esencijalnih ulja. Također, važna je i sinergija koja se događa između klijenta, aromaterapeuta i esencijalnog ulja, u kojoj aromaterapeut osmišljava, vodi i kontrolira učinke aromaterapijske masaže.

Aroma masaža je upotreba esencijalnih ulja u bilo kojoj tehnici masaže koja će imati pozitivne učinke na tijelo i psihu, no ipak puni potencijal esencijalnih ulja i potpuna terapijska primjena ulja neće biti ispunjena. Ova masaža provodi se u Wellness centrima i kozmetičkim salonima